Dieet

Sobiv dieet on tähtis iga inimese jaoks, see kehtib ka SM-i haigete inimeste kohta.

Juba palju aastaid tagasi märkasid teadlased seost SM-i tekkimise ja toitumisharjumiste vahel. On olemas andmed, et nimetatud haigusse haigestuvad kõige sagedamini nende populatsioonide esindajad, kus sagedamini tarvitatakse lihasaadusi. Biokeemiliste uuringute andmed sunnivad teadlasi oletama, et "kandeained", mis vastutavad immuunsüsteemi reaktsiooni eest SM-ile, koosnevad paljudest küllastamata hapetest, arahhidoonhappest. Nimetatud aine stimuleerib põletikulisi protsesse ning seda leidub tavaliselt loomse päritoluga toiduainetes, näiteks lihas, munakollases, piima rasvades või õlides.

Nimetatud ainet ei ole taimse päritoluga toiduainetes. Taimeõli ja gammalinoleen- või kalarasv võivad põletikku esile kutsuvaid aineid maha suruda.

SM-i haigestumise korral peab dieedi rakendamise eesmärgiks olema arahhidoonhappe hulga vähendamine organismis (suure hulga juurviljade tarvitamise teel) ja ainete moodustamise normaliseerimine, mis kutsuvad esile põletikku; seda soodustab näiteks kalarasva tarvitamine. Allpool on ära toodud mõningaid soovitusi toitumisharjumuste osas. Ja ikkagi tuleb meeles pidada, et need on vaid üldise iseloomuga märkused ning iga inimese vajadused on individuaalsed. Kui te tahate välja selgitada, mis teile kõige paremini sobib, pidage nõu oma arstiga.

Soovitused dieedi osas:
Tarvitatavate kalorite hulk peab olema küllaldane, kuid mitte ületama vajalikku. Soovitav on saavutada normaalne kehakaal ja hoida seda.

  • Päevas tuleb tarvitada 50-80 g valku. Suurem osa sellest tuleb kätte saada kõrgekvaliteedilistest taimsetest valkudest, näiteks tofust ja teistest valgusaadustest: koorega keedetud kartulitest, piimaseerumist, riisipiimast ja müslist.
  • Tuleb vähendada küllastatud rasvade või tööstuslikult toodetud loomsete rasvade tarbimist. Kõige rohkem tuleb vältida varjatud rasvasid, mis esinevad šokolaadis, maiustustes ja jäätises.
  • Tarvitage alates neljast teelusikatäiest, kuid mitte üle kümne teelusikatäie (20-50 g) "häid rasvasid", milles leidub palju küllastamata rasvhappeid, näiteks sojaõli, nisuidude õli või linaseemneid. Viimased tagavad piisava hulga küllastamata rasvhappeid.
  • Igapäevane kalarasva tarvitamine võib positiivselt mõjuda SM-ile; kuigi seda kinnitavad andmed ikkagi veel puuduvad. Siiski ei ole meditsiinilisest seisukohast kahtlusi selles osas, et kalarasv toob suurt kasu; eriti arvestades asjaolu, et merekalas on palju küllastamata rasvhappeid ja kõrgeväärtuslikke valkusid.
  • Suhkrute kujul tarbitavate süsivesikute hulk peab olema väga väike. Valige rafineerimata nisust toiduaineid, näiteks jämedateralist sõelumata nisujahu, jämedateralisest jahust leiba, naturaalset riisi või kaera.
  • Tarvitage rohkem puuvilju, juurvilju ja salatit.
  • Ning lõpuks, vähendage loomsete rasvade tarbimist kahe kuni kolme korrani nädalas, tarvitage võimalikult vähem rasvast liha või asendage liha kalaga. Vältige viinereid, kuivõrd suurem osa nendest sisaldab suurel hulgal rasva.
  • Tuleb hoolitseda selle eest, et teie toit oleks alati kõrgekvaliteediline ja värske. Töödeldud toiduaineid tuleb tarvitada vaid harva.

Osteoporoosi või kõrgendatud osteoporoosiriski korral (pasiivsus, ravi kortisooniga) soovitatakse tarvitada D vitamiini ja kaltsiumiga toidulisandeid. Ka regulaarne füüsiline aktiivsus alandab osteoporoosi haigestumise riski.

Harjumust tekitavad ained

Käesoleval ajal puuduvad andmed, mis tõestavad, et alkohol ja suitsetamine avaldaksid mingisugust pikaajalist negatiivset mõju SM-i kulule. Siiski esineb piisavalt tõendeid alkoholi ja tubaka üldisest ohust tervisele, kuigi haigele ei tasu ära keelata juua harva lõunalauas pokaal veini või sõpradega kohtudes juua kann õlut! Ravimeid tarvitavatel inimestel tuleks enne alkoholi tarbimist pidada nõu arstiga. Pidage meeles, et alkohol võib tugevdada väsimust ja kutsuda esile tasakaaluhäireid ja probleeme kusepõiega. Kõige parem on arutada need küsimused läbi arsti või meditsiinikonsultandiga.

Jaga oma kogemusi:

 


Ühine meie
Facebooki grupiga



Küsi
arstilt



Terminite sõnastik


Selle lehe haldamist toetab Merck. Toetus ei mõjuta lehe sisu.
© Kõik õigused kaitstud